​Adaları bırakıp köyüne yerleşen Bozkırlı çiftçi, 36 kişilik köyde 5 ton sarımsak yetiştiriyor.

 

​İstanbul Adalar’da esnaflık yapan vatandaş Konya’nın Bozkır ilçesine bağlı Yalnızca köyüne taşındı ve 36 kişinin yaşadığı köyde 500 kg ile başladığı ata tohumu sarımsakla kotayı 5 tona çıkardı.
İstanbul Burgaz Ada’da manavlık yapan Ahmet Zeybek annesinin memleketten gönderdiği yerli tohumdan kendi üretimi sarımsağı çok beğenince köye taşınma hayalini gerçekleştirdi ve köye taşınarak çok kaliteli olarak belirttiği annesinin ata tohumu Sarımsak'ı çoğaltarak köyde âtıl haldeki aile tarlalarını tarım döndürdü.

Zeybek aile olarak köye bir özlem yaşadıklarını ve ailesiyle beraber köye kesin dönüş yaptığını ve köyde üreterek huzurlu bir hayat yaşadığını belirtti.

Annesinin evinin önündeki bahçesine yıllardır ektiği ata sarımsağını çoğaltarak tonlarca üretime başladığını belirten Zeybek “Şükürler olsun pazarlama sorunum yok ürünlerim çok kaliteli olunca Antalya bölgesindeki oteller tüm üretimimi direk alım yapıyor.

Şehirden göçmek isteyen ve cesaret edemeyen herkesin korkmaması gerekli, tarım ve hayvancılık yaparsanız köyünüzde yani özünüzde mutlaka başarılı olursunuz” dedi.​​

Sarımsak üreticisi Zeybek AA muhabirine verdiği röportajında “Merhabalar ismim Ahmet Zeybek İstanbul Burgaz Ada’da manavlık yapıyordum. İstanbul Adalar'da 2 tane manav vardı ve iki tane Manavdan birisini ben işletiyordum diğerinde dayım işletiyordu

Hep hayalimde köyüme dönmek, köyümde çiftçi olmak ve üretim yapmak vardı. Hayvancılık ve tarımı hep seviyordum. Doğayı seviyordum ama hayat şartlarından dolayı yıllarca İstanbul'da ve Konya'da Yaşadım ve bu pandemiden kaynaklı şehir hayatı çekilmez bir hal almaya başladı.

Çocuklarım zamanla büyümeye başladı biri ilkokula başladı biri ortaokula başladı ve yaşları gün geçtikçe hızlı bir şekilde büyüyordu. Ben de istedim ki çocuklarım kendi topraklarımızda büyüsün buranın örfünü adetine göre yetişsinler. Ata topraklarında büyüsün buralarda okusun istedim bundan sebep geldim.

Köyümde sarımsak ve patates üretmeye başladım. Süt ineği ile başladım şimdi sütü bırakıp et işine yöneldim.

İstanbul'da iken annemin bana göndermiş olduğu sarımsaklar bana bir ilham verdi. O sarımsaklar için buraya geldim ve dedemin yaklaşık 30 senedir ekilmeyen arazilerini ektim. Âtıl bu bahçede bir kuyu kazdırdım ve 9 metrede su çıktı ve sulama anlamında hiçbir sıkıntımız yok.

Çok şükür ilk yıl yani bundan iki buçuk sene önce deneme amaçlı 500 kiloluk bir ekim yaptım ürünün kalitesini görmek için. Kalite fevkaladenin üstündeydi ve bana göre Kastamonu sarımsağı şöyle bir kenarda dursun aroması ile dayanıklılığı ile ve boyuyla bir numara. Çok kaliteli bir sarımsak. Bir sonraki yıl 2 ton civarlarında bir ekim yaptım ve topladığım mahsulümü çok kısa bir zamanda bitirdim. Bu sene 5 ton civarlarında mahsul bekliyorum. Allah nasip ederse bahçemize yeni araziler katarak her sene ürünlerimizi artırarak hedefim seneye 10 ton sarımsak yetiştirmek” dedi.

Ahmet Zeybek’in eşi Ayşegül Zeybek yaptığı açıklamada “Büyük kızım Ayşe ve küçük kızım Buğlem Zeybek. Biz daha önce İstanbul'da Adalarda ikamet ediyorduk sonradan pandemi döneminde memleketimize dönmek istedik çocuklarımız Memleketimizde aileleriyle akrabalarla beraber büyüsün istedik.

Aile olarak eşimle beraber kızlarımla beraber hayvancılık yapıyor ve aynı zamanda patates sarımsak soğan ekiyoruz” dedi.
​Adaları bırakıp köyüne yerleşen Bozkırlı çiftçi, 36 kişilik köyde 5 ton sarımsak yetiştiriyor. ​Adaları bırakıp köyüne yerleşen Bozkırlı çiftçi, 36 kişilik köyde 5 ton sarımsak yetiştiriyor.  Reviewed by Bozkır Tanıtım Platformu on Temmuz 07, 2023 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.